Homeopatia ca mod de viaţă

Aşa cum ştim, homeopatia este o metodă terapeutică complexă care se adresează  organismului ca un întreg sau o entitate bine definită. Mai este denumită şi metodă holistică pentru că abordează organismul pe mai multe planuri: fizic şi energetic, funcţional şi morfologic, psiho-emoţional şi mental, evoluţionist şi spiritual. De aceea, utilizarea homeopatiei ca metodă terapeutică generează şi întreţine un mod de viaţă.

Pentru a pătrunde această paradigmă ar trebui să plecăm de la înţelegerea definiţiei stării de sănătate enunţată de marele homeopat clasic al vremurilor noastre, profesorul grec George Vithoulkas, în lucrarea sa "Ştiinţa homeopatiei". El spune că starea de sănătate este independenţa de durere la nivel fizic, atingându-se o stare de bine, independenţa de ataşament la nivel emoţional, având ca rezultat un status dinamic de bucurie şi calm şi independenţa de egoism la nivel mental, ajungând la unificarea completă cu Adevărul.

Pornind de la această definiţie exhaustivă va fi necesar să ne schimbăm toată gândirea legată de ideile despre sănătate, boală şi, implicit, procesul de vindecare. Prima concluzie simplistă pe care am putea-o extrage de aici ar fi că vindecarea nu repezintă doar simpla eliminare a unor simptome specifice care caracterizează o stare de boală. Vindecarea devine astfel un proces complex şi de durată prin care metoda terapeutică aleasă să echilibreze organismul din toate punctele de vedere: fizic, psiho-emoţional, mental şi spiritual. De aceea, fiecare metodă terapeutică holistică aleasă în mod conştient şi eficient va deveni un mod de viaţă, cuprinzând atingerea şi întreţinerea stării de sănătate.

Desfăşurarea vieţii noastre într-o societate modernă, de consum, vine la pachet cu o alimentaţie procesată şi nesănătoasă, cu poluarea mediului, cu stresul legat de locul de muncă şi intensitatea muncii depuse, cu traumele emoţionale şi agresivitatea care se exprimă în filme şi televiziune. Toate acestea generează un dezechilibru permanent asupra structurii energetice şi fizice a organismului nostru. Homeopatia reprezintă o modalitate prin care refacem echilibrul nostru interior eliminând cauzele unor boli care se prefigurează. 

Înţelegem astfel că homeopatia devine un mod de viaţă, de a ne întreţine şi perfecţiona.