Ce este homeopatia ?
Homeopatia este o metodă terapeutică ce stimulează tendinţa naturală de vindecare a organismului folosind medicamente numite remedii homeopate. Homeopatia vă ajută să atingeţi un nivel mai bun de sănătate care vă va permite să renunţaţi la medicamente sau alte terapii şi să depăşiţi limitările impuse de boală, dobândind mai multă libertate.
Scurt istoric
Începând cu 1796, medicul german Samuel Christian Hahnemann a propus o nouă abordare terapeutică bazată pe principiul similarităţii, similia similibus curantur. În condiţiile în care la începutul sec. XIX metodele terapeutice folosite în mod curent erau foarte agresive (cantităţi mari de substanţe toxice, sângerare, etc), homeopatia s-a impus ca o metodă blândă, sigură şi lipsită de reacţii adverse.
În prezent homeopatia este cunoscută şi practicată în multe ţări fiind una din cele mai populare forme de practică medicală complementară. La noi în ţară este recunoscută de Ministerul Sănătăţii. Este practicată de medici cu pregatire postuniversitară de specialitate, cursurile fiind organizate sub îndrumarea Societăţii Române de Homeopatie.
Principiile homeopatiei
Homeopatia, ca ştiinţă, se bazează pe principii bine definite, formulate de Hahnemann şi urmaşii săi. Similia similibus curantur, principiul similarităţii, afirmă că o substanţă care produce un set de simptome când este administrată unui om sănătos, poate vindeca simptome asemănătoare la un bolnav dacă este folosită în doze foarte mici.
Remediile se administrează în doze infinitezimale. Astfel, substanţele din care se prepară remediile îşi pierd eventuala toxicitate şi potenţialul de a produce reacţii adverse. În plus, prin procesul specific de diluare şi dinamizare, remediile dobândesc proprietăţi curative noi, prezente doar în stare latentă în substanţa crudă.
Totalitatea simptomelor şi a caracteristicilor fizice şi mental-emoţionale ale unui pacient la un moment dat alcătuiesc un tablou unic, specific lui şi diferit de al altor pacienţi. Astfel, în homeopatie tratamentul este strict individualizat. Se tratează bolnavul şi nu boala. Doi pacienţi cu acelaşi diagnostic vor primi, foarte probabil, remedii diferite funcţie de simptomele fiecăruia.
Tratamentul se face cu un singur remediu, cel care corespunde cel mai bine stării patologice actuale. Experimentele făcute pe voluntari (proving) s-au realizat cu fiecare remediu în parte, niciodată cu mai multe remedii în acelaşi timp şi această regulă se aplică şi în tratament. În homeopatia clasică nu se folosesc amestecuri de remedii (complexisme) sau mai multe remedii în acelaşi timp.
Homeopatia nu tratează separat problemele fizice, cele psiho-emoţionale sau mentale, ci pe toate împreună, pacientul fiind privit ca un tot unitar. Astfel, homeopatia este o terapie holistică. În plus, pacientul nu poate fi exclus din mediul în care trăieşte. Pentru a găsi remediul potrivit, homeopatul trebuie să afle nu numai caracterul exact al simptomelor dar şi felul în care pacientul relaţionează cu mediul şi cu oamenii din jur.
Remediul homeopatic actionează asupra vitalităţii pacientului stimulând mecanismele de apărare ale organismului. Dacă boala este privită ca un dezechilibru apărut la un anumit nivel al organismului, remediul caută să restabilească acest echilibru pierdut.
Vindecarea are loc dinăuntru spre afară, de la organele mai importante la cele mai puţin importante. Astfel, într-un caz de astm bronşic şi eczemă, de exemplu, astmul se va ameliora mai întâi, timp în care eczema persistă sau chiar se poate agrava. Dacă erupţia dispare de pe piele (de exemplu folosind o cremă cu cortizon) iar astmul persistă sau se agravează, este vorba de o supresie. Boala de piele a fost "împinsă" în interiorul organismului, dar nu vindecată. Starea de sănătate pe ansamblu este mai puţin bună, astmul fiind o afecţiune mai gravă.
Într-un astfel de caz nu este nevoie să consultaţi şi un medic internist şi un dermatolog. Abordând cazul dvs. ca un întreg, medicul homeopat nu tratează separat problemele pe care le aveţi, ci ca un tot unitar.
Ce sunt remediile homeopate ?
Remediile se prepară pornind de la substanţe naturale, majoritatea plante, dar şi minerale sau produse de origine animală (chiar unele veninuri folosite şi în alte terapii). Prin diluare şi dinamizare progresivă într-o soluţie alcoolică se obţin diferite potenţe ale unui remediu. Acest proces numit potenţare sau dinamizare face ca substanţele crude de la care s-a pornit să dobândească proprietăţi terapeutice noi. De aceea remediile sunt mai eficiente decât, de exemplu, ceaiurile preparate din aceleaşi plante.
Ce se poate trata prin homeopatie ?
Orice afecţiune, acută sau cronică, poate fi abordată homeopatic. Remediile se pot folosi chiar în situaţiile în care administrarea medicamentelor trebuie evitată: sarcină, alăptare, alergie la medicamente, etc. Homeopatia se adresează tuturor categoriilor de vârstă de la sugari până la vârstnici. Ameliorarea sau vindecarea depind de mulţi factori: vitalitatea, vârsta, stilul de viaţă, alimentaţia, medicamentele folosite, durata bolii, etc.
Consultaţia homeopată
Pentru a găsi remediul cel mai potrivit pentru dvs., remediul similimum, medicul trebuie să afle cât mai multe despre dvs.
Legat de problemele pe care le aveţi, medicul este interesat de un maxim de detalii; de exemplu, locul exact al durerilor, felul durerii, momentul de apariţie, extinderea lor, simptomele însoţitoare, cauza, situaţiile în care se ameliorează sau se agravează; acest lucru este valabil pentru toate simptomele dvs.
Istoricul medical personal şi familial, apetitul, preferinţele şi aversiunile alimentare, setea, reacţia la temperatură, somnul, menstruaţia, nivelul general al energiei, aspectele psiho-emoţionale şi comportamentale care sunt caracteristice dvs. sunt deasemenea importante.
Din aceasta cauză primul interviu cu dvs. poate să dureze o oră sau chiar mai mult. Toate aceste informaţii sunt strict confidenţiale.
Dacă este necesar, homeopatul dvs. vă va recomanda şi investigaţiile necesare în colaborare cu medicul dvs. de familie.
În ce constă tratamentul ?
Remediul homeopatic se prezintă sub formă de granule, tablete sau, mai rar, pulbere care se dizolvă pe limbă. Uneori se administrează în apă şi se ia conform indicaţiilor medicului. Frecvenţa de administrare este stabilită de medic şi trebuie respectată întocmai. Dacă sunt necesare mai multe prize, remediul trebuie păstrat la adăpost de lumină şi mirosuri puternice.
Înainte şi după remediu este recomandat să nu beţi, să nu mâncaţi, să nu fumaţi şi să nu vă spălaţi pe dinţi măcar 15-20 de minute. Pe perioada tratamentului (şi chiar şi după aceea) este recomandat să evitaţi cafeaua şi produsele ce conţin mentă, eucalipt, camfor, acestea putând să interfere cu acţiunea remediului.
Dacă folosiţi alte medicamente sau suplimente nutriţionale trebuie să informaţi medicul care vă va sfătui cum să procedaţi în continuare. Trebuie să aveţi în vedere că unele medicamente cum sunt antibioticele, preparatele pe bază de cortizon, hormonii, etc. pot să interfere cu acţiunea remediului.
Ce se întâmplă în timpul tratamentului ?
În săptămânile care urmează este foarte probabil să observaţi anumite schimbări: energie mai bună, somn liniştit, optimism, ameliorarea problemelor fizice. Uneori simptomele dvs. se pot agrava pentru scurt timp după ce luaţi remediul. Alteori organismul apelează la o metodă de "curăţire" exprimată printr-o secreţie (nazală, vaginală, etc.), diaree, transpiraţie, erupţie cutanată, etc. Alteori reapar simptome pe care le-aţi mai avut înainte. Toate acestea arată că remediul acţionează. Nu trebuie să combateţi o astfel de reacţie folosind alte medicamente. Sfătuiţi-vă cu medicul dvs.
Situaţiile acute apărute pe parcursul tratamentului, aparent fără legătura cu afecţiunea de bază, trebuie semnalate medicului. Este bine să nu luaţi medicamente fără să vă consultaţi cu homeopatul dvs.
Dieta şi stilul de viaţă în timpul tratamentului
Dacă este cazul, medicul homeopat vă poate recomanda o anumită dietă funcţie de afecţiunea dvs. Uneori alimentaţia incorectă sau stilul general de viaţă se pot concretiza în factori menţinători ai problemelor cu care va confruntaţi. Conştientizarea şi eliminarea lor face ca tratamentul să fie mai eficient. Ca regulă generală este bine pentru sănătatea dvs. să consumaţi alimente fără aditivi, coloranţi sau conservanţi şi periodic să urmaţi o cură de crudităţi şi sucuri naturale.