Salvați homeopatia din România

O propunere de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, inițiată de USR, prevede ca pe ambalajul și în prospectul medicamentelor homeopate să scrie, cu majuscule, "Acest produs nu are efecte asupra sănătății". De asemenea, inițiativa legislativă prevede că, în cazul publicității la aceste produse, în afara de invitația de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă, formulată după cum urmează: "Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății."

(Sursa: mobile.hotnews.ro/stire/22437984#.WvMMSCTOVG4.facebook)

Textul integral al propunerii de modificare a legii 95/2006 se găseşte aici:

senat.ro/Legis/PDF/2018/18b225FG.pdf

În această problemă, poziţia Societăţii Române de Homeopatie este următoarea:

"Societatea Română de Homeopatie dezaprobă interferenţa factorului politic în privinţa exercitării profesiei medicale, indiferent despre ce partid politic sau specialitate medicală ar fi vorba. Pe de altă parte, ne manifestăm consternarea în faţa unei situaţii în care se preiau concluzii ale unor rapoarte din unele ţări, în detrimentul concluziilor altor cercetători din întreaga lume (ne întrebăm, de exemplu, de ce nu s-a luat în considerare modelul Elveţiei unde homeopatiei i s-a recunoscut valoarea şi a fost inclusă în sistemul de asigurări de sănătate, cu drepturi depline, sau modelul Indiei, unde există şi un minister separat care se ocupă de domeniul medicinii complementare, printre care şi homeopatia, şi unde există şi un consiliu al cercetării ştiinţifice în homeopatie?). În mod tendenţios, s-au luat în considerare numai aspectele negative şi rapoartele care sunt în defavoarea homeopatiei. În ţara noastră se fac cursuri de homeopatie pentru medici începând cu anul 1980 şi până în prezent, sub egida Ministerului Sănătăţii, cu eliberarea unui atestat de competenţă, tocmai pe baza existenţei dovezilor ştiinţifice care au fost studiate înainte de a se aproba demararea cursurilor."

Citeşte răspunsul integral al Societăţii Române de Homeopatie:

ro-ro.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2475952755764307&id=440770682615868

În România homeopatia are un statut respectat de metodă complementară de tratament. După cum spune şi numele, ea vine să completeze şi nu să înlocuiască sau să înlăture tratamentul clasic, alopatic. După cum se precizează şi în textul de mai sus, homeopatia este practicată numai de către medici care au discernământul necesar să aleagă ce este mai potrivit pentru pacienţii lor.

Citeşte mai multe despre istoria homeopatiei în România:

homeopatie-srh.ro/?page_id=8

homeopatie-srh.ro/?page_id=9

homeopatie-srh.ro/?page_id=10

mariusradu.ro/homeopatie/istorie/homeopatia-in-romania

Urmăreşte interviul realizat de Eugenia Vodă cu regretatul profesor Gheorghe Dumitru Bungetzianu care şi-a dedicat homeopatiei o mare parte din viaţa sa:

eugeniavoda.ro/ro/emisiuni/medicina/dr-gheorghe-bungetzianu

Date care vin în sprijinul atestării ştiinţifice a homeopatiei:

homeopatie-srh.ro/wp-content/uploads/2011/11/despre-cercetare-in-homeopatie.pdf

databaseomeopatia.alfatechint.com

vithoulkas.com/research/positive-articles

wholehealthnow.com/homeopathy_pro/research_1.html

homeopathic.com/category/homeopathic-research

hpathy.com/scientific-research

Profesorul Dumitru Dobrescu, o autoritate de necontestat în domeniul medicamentului în România, cu o experienţă remarcabilă în învăţământul universitar dar şi în practica homeopatiei, a redactat un text amplu ca răspuns la această iniţiativă. Citeşte aici opinia domniei sale despre homeopatie:

Dr. Dumitru Dobrescu, considerații despre homeopatie

Societatea Română de Homeopatie a iniţiat petiţia "Salvați homeopatia din România!".

"Protestăm împotriva proiectului de lege înițiat de USR, menit să discrediteze homeopatia și care reprezintă o gravă încălcare a drepturilor pacienților de a beneficia in cunoștință de cauză de o metodă care le-ar putea ameliora calitatea vieții și ar contribui la vindecare, o desconsiderare a numeroaselor evidențe științifice, precum și a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare."

 

Petiţia "Salvați homeopatia din România!"